ČPP

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Zbog ugodne mediteranske klime, stazu Via Apsyrtides je moguće propješačiti u bilo koje doba godine, no najugodnije je to učiniti u proljeće, rano i kasno ljeto, te jesen.

Via Apsyrtides staze označene su jedinstvenom plavo-crveno markacijom u obliku slova VA, odnosno plavo-crvenim linijama gdje drugačije nije bilo moguće označiti. Sjeverno od grada Cresa, tom jedinstvenom markacijom označene su i transverzala i priključne dionice, dok je južno od grada Cresa VA markacijom označena samo transverzala, a priključne dionice označene su standardnim planinarskim markacijama (crveno-bijeli krug).

Na otoke cresko-lošinjskog arhipelaga možete doći autobusom, katamaranom ili vlastitim vozilom koristeći trajekt, a za više informacija posjetite sljedeće mrežne stranice:

arriva.com.hr | jadrolinija.hr

Osim uz gradove Cres i Mali Lošinj, Via Apsyrtides prolazi uz brojna druga pitoreskna naselja, stoga preporučamo da za vaš smještaj odaberete upravo neka od njih. Smještaj potražite na sljedećim mrežnim stranicama:

visitcres.hr | visitlosinj.hr

Kampirati možete samo u manjim i većim organiziranim kampovima na otocima. Kampiranje u Republici Hrvatskoj je strogo regulirano te kampiranje izvan predviđenih područja nije dozvoljeno, stoga rezervirajte svoj smještaj na vrijeme u nekom od brojnih otočnih kampova, a više informacija o njima možete pronaći na idućim mrežnim stranicama:

visitcres.hrvisitlosinj.hr

Posebnost cresko-lošinjskog otočja je u tome da na njima nema zmija otrovnica! Od potencijalno opasnih životinja na otocima možete susresti divlje svinje. Ako ugledate divlju svinju, nemojte ju uznemiravati ni na koji način. Na otocima ćete također susresti jelene, ali i brojne ovce koje ponekad istrčavaju na cestu, stoga se vozači pozivaju na dodatan oprez.

Dostupnost pitke vode naznačena je u sklopu servisnih informacija svake dionice staze.

Iskusni sportski biciklisti mogu samo dijelom koristiti stazu Via Apsyrtides za vožnju brdskim biciklom. Pogodnost pojedinih dionica za bicikliranje nije označena ni na karti ni na terenu. Prije no što se upustite u Via Apsyrtides avanturu biciklom, preporuča se temeljita priprema i proučavanje dionica.

Stazu Via Apsyrtides u osnovi je moguće propješačiti s djecom. To naravno ovisi o planiranju te o pješačkom iskustvu i sposobnostima djece. Dionice su podijeljene na teške, umjerene i lagane. Dodatna podjela po težini napravljena je koristeći sustav zvjezdica od 1 do 10. Proučite težinu dionica prije no što krenete na pješačenje s djecom. Ponesite dovoljno hrane i vode te isplanirajte dovoljno odmora tijekom kojih će mališani imati priliku za istraživanje svoje okoline.

Ako ne želite svaki dan noćiti u drugom smještaju i želite izbjeći višekratno pakiranje kofera, preporučamo rezervirati dva smještaja, jedan na Cresu i jedan u Malom Lošinju. Na početnu točku određene staze možete doći javnim autobusom, taksijem ili vlastitim vozilom.

U šetnju duž staze Via Apsyrtides možete povesti i psa. Veliki dio površine arhipelaga namijenjen je ispaši ovaca, pa je potrebno da pas ne uznemiruje ovce – po potrebi ga vodite na povodcu. Također, vodite računa da pojedini smještajni objekti ne primaju kućne ljubimce. Provjerite prije rezervacije.

Ostavite li automobil u trajektnoj luci Porozina, možete se uputiti autobusom na liniji Mali Lošinj – Rijeka. Obratite pažnju, ne idu svi autobusi na toj liniji za Rijeku preko Porozine. Vozni red i kupovinu autobusnih karata možete pronaći na sljedećem linku.

Staza je označena i opremljena putokazima i to u oba smjera. Dakle, ako više volite pješačiti od juga prema sjeveru, možete to učiniti.

Tijekom glavne sezone (srpanj i kolovoz) praktički je nemoguće pronaći smještaj ako ga niste rezervirali nekoliko mjeseci unaprijed. To možete učiniti putem popularnih booking platformi ili posjetite stranice lokalnih turističkih ureda (www.visitcres.hrwww.visitlosinj.hr). U drugom razdoblju godine lakše je pronaći smještaj. Ipak, ako vam je važno da vaš smještaj ima određeni standard opreme i da se nalazi neposredno ili blizu pješačke rute, preporučamo rezervaciju unaprijed.