VIA APSYRTIDES

LONG DISTANCE HIKING TRAIL NA OTOCIMA CRES I LOŠINJ

KVARNER | CROATIA

0
KILOMETARA
0
ETAPA
0
METARA USPONA
Play Video

Što je VIA APSYRTIDES?

Započelo je označavanje otočnih povijesnih staza posebno osmišljenom oznakom koja se sastoji od stiliziranih slova V i A, što je kratica za Via Apsyrtides. Cresko-lošinjsko otočje zvalo se u antičko doba zajedničkim imenom Apsyrtides te je taj naziv odabran za transverzalu koja će se protezati od najsjevernije točke otoka Cresa, rta Jablanac, pa sve do rta Radovan, najjužnije točke otoka Ilovika. Na tu se transverzalu nadovezuje mreža povijesnih poučnih staza duga 75 km, koju razvija i uređuje grad Cres u okviru europskog projekta VALUE.

Ovim turističkim proizvodom povezat će se krajnji sjever i jug cresko-lošinjskog otočja te ponuditi posjetiteljima pregršt zanimljivih informacija o otočnoj baštini, povijesti i bioraznolikosti, postavljajući tako temelje za razvitak turizma duž čitave staze, naročito izvan ljetne sezone. Za posao označavanja angažiran je lokalni uslužni obrt „Xplore Cres” koji, u suradnji s ovlaštenim markacistima, putove označava po standardima Hrvatskog planinarskog saveza.

Details
VIA APSYRTIDES
?
Export
More Details

Istražite staze transverzale VIA APSYRTIDES

Zapamtite naša TRI ZLATNA PRAVILA

Ponesite svoje smeće sa sobom

Ne uznemiravajte životinje

Zatvarajte vrata za sobom

Što ljudi misle o transverzali VIA APSYRTIDES?

Amazing hike! I only had time for the first 4 stages but I loved it. My dog Maka was also with me and I recommend this hike for hikers with dogs. Just have them on leash around sheeps!
Jelena
Pazin, Croatia
Really enjoyed the hike. I have been on Cres & Lošinj many times and Via Apsyrtides is truly a hike not to be missed.
Igor
Zagreb, Croatia
I only did Osoršćica hike but I saw the VA signs and was intrigued. Now I found this page and I am coming back to do the whole hike!
Urška
Bled, Slovenia