ZNAMENITOSTI

Jedinstvena prirodna, krajobrazna i kulturna bastina

Dugopružna staza Via Apsyrtides nudi brojne jedinstvene znamenitosti. Krajolici, panorame, prirodne i kulturne zanimljivosti pozivaju vas da naučite i doživite nove svjetove. Vaše putovanje omogućit će vam upoznavanje otočana te raznih lokalnih proizvoda i običaja. Potražite i divite se biljkama i životinjama, koji su dio visoke razine biološke raznolikosti arhipelaga. Opustite se duž staze i nadopunite svoju unutarnju energiju.

TEMATSKI VIDIKOVAC PROVIDENCA

Tematski vidikovac Providenca objedinjuje 300m dugu poučnu stazu Apsyrtides i vidikovac bar slokalnim delicijama. Prema grčkom nazivu za cresko lošinjsko otočje Apsyrtides, ova poučna staza svakom posjetitelju ostavlja dublji dojam o otocima koji se vide sa samog vidikovca.
Na 28 interpretacijskih ploča s fotografijama i tekstom prikazuje svaki otok onakvim kakav uistinu jest, jedinstven i neponovljiv.

GLEDANJE DELFINA


Gledanje delfina traje max. do 3 sata i namijenjen je za max 12 osoba.
Na malenoj brodici u društvu skipera idete na otvoreno more u potragu za dupinima. Ukoliko ih ne vidite, imate mogućnost još jednom otići gratis.
U suradnji s Plavim svijetom – Institutom za istraživanje i zaštitu mora osmislili smo program kojim ćete imati priliku naučiti puno o tim divnim stvorenjima, a ujedno i imati priliku vidjeti kako se treba ponašati u njihovoj blizini!

MUZEJ APOKSIOMENA

Muzej Apoksiomena jedinstvena je arheološko-arhitektonska kulturna institucija na našim prostorima, u cijelosti posvećena jednom eksponatu – brončanom kipu mladog atlete Apoksiomena. Kip je u podmorju pokraj otoka Lošinja, na dubini od 45 metara, pronašao turist iz Belgije 1997. godine. Apoksiomen je 1999. izvađen iz mora na čijem je dnu boravio gotovo dva tisućljeća.

MIOMIRISNI VRT

Miomirisni otočki vrt – rasadnik otočnog ljekovitog bilja u Malom Lošinju.
Uz pratnju stručnog vodiča posjetitelji se mogu upoznati s bogatom florom otoka, ljekovitim svojstvima bilja i kupiti originalan otočni suvenir.

U vrtu raste preko 250 vrsta samoniklog mirisnog bilja koje oplemenjuje lošinjsko-cresko otočje.
Više od 100 ovih alohtonih biljnih svojti upotpunjuje miomirisnu vrtnu sliku.

Vrtna biljna staništa uokviruju kameni suhozidi – gromače. Iz vrta se pruža prekrasan pogled na najljepše lošinjske uvale pa sve do planine Velebit.

U večernjim satima, od 18 do 23 h posjetitelji mogu kušati domaće prehrambene proizvode.

OSORSKI VREMEPLOV

Preuzmite VR naočale i upoznajte novu dimenziju prošlosti kroz 11 lokacija u Osoru!
• znate li da su otoci Cres i Lošinj nekad bili jedan otok naziva Apsyrtides?
• znate li da je Osor (nekad Apsorus) na svom vrhuncu imao više tisuća stanovnika?
• …i da je zbog prokopanog kanala Cavanella, Osor bio otočna metropola Kvarnera i nezaobilazna karika u trgovačkom lancu antičkog svijeta?
• znate li da na Cresu i Lošinju, zahvaljujući Sv. Gaudenciju, zaštitniku Osora, nema zmija otrovnica?
• znate li kakve veze imaju kuna i Osor? (Brzo nađite njenu skulpturu i pogladite joj rep za sreću!)

Odgovore pronađite u Lošinjskom muzeju – Arheološkoj zbirci Osor, preuzmite VR naočale i upoznajte novu dimenziju prošlosti kroz 11 lokacija u Osoru!

VRANSKO JEZERO

Pogled na jezero i okolni krajolik ostavlja vas bez daha

Vransko jezero, najznačajniji prirodni rezervoar pitke vode na našim otocima, jedinstven je hidrološki i hidrogeološki fenomen krša. Ova najveća kriptodepresija u Hrvatskoj locirana je u centralnom dijelu otoka te ima površinu 5,75 km2 (duljinu 5,5 i širinu 1,5 km) i akumulaciju od 220 milijuna m3 slatke vode izuzetne kakvoće. U jezeru živi nekoliko vrsta slatkovodnih riba, rakova i školjkaša. Vransko jezero jedini je izvor pitke vode za cijelo cresko-lošinjsko otočje, stoga je područje oko jezera označeno kao vodozaštitno i zabranjen mu je pristup.

Lokacija: u središnjem dijelu otoka Cresa, pored sela Vrana
Etapa staze: 6 Martinšćica – Ustrine

CENTAR ZA BJELOGLAVE SUPOVE BELI

Smješten u selu Beli, u centru možete vidjeti i saznati sve o najvećim pticama u ovom dijelu Europe

Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove u Belom nezaobilazno je mjesto u kojem se može saznati priča o tisućljetnom suživotu otočana i bjeloglavih supova. Centar je smješten u obnovljenoj zgradi nekadašnje škole, a za posjetitelje je u prizemlju uređen multimedijalni izložbeni postav o bjeloglavim supovima i životu stanovnika creske Tramuntane (sjeverni dio otoka Cresa). Centar posjetiteljima nudi i druge zanimljive sadržaje, od povremenih fotografskih izložbi do različitih radionica za djecu, a u njemu se mogu saznati i zanimljive informacije o značaju i radu samog oporavilišta za bjeloglave supove koje djeluje u sklopu Centra.

Lokacija: u selu Beli
Dionica staze: 1 Jablanac – Beli

CRESKI MUZEJ

U muzeju se redovito izmjenjuju zanimljive izložbe o lokalnoj kulturi tradiciji

Creski muzej je smješten u gotičko-renesansnoj palači Arsan koja je zaštićeno kulturno dobro. Sagradio ju je biskup Antun Marcello Petris početkom 16. stoljeća, a njezina je rekonstrukcija dovršena 2006. godine, kada je otvorena za javnost. Muzej istražuje, čuva i predstavlja bogatu baštinu grada i otoka Cresa. Novim izložbama svake sezone Muzej nastoji predočiti sve segmente života jednog prostora koji, uz sve specifičnosti zatvorene otočke sredine, živi od antičkih vremena.

Lokacija: u gradu Cresu
Dionica staze: 3 Predošćica – Cres

DESTILERIJA ETERIČNIH ULJA

Miris lokalnog bilja zarobljen u bočici

Cresko – lošinjsko otočje nadaleko je poznato po svojoj bioraznolikosti te broji preko 1300 biljnih vrsta, mnoge od kojih su endemične, rijetke i ljekovite. Potencijal kojeg kriju miomirisne biljke otoka, još je davne 1903. godine počeo istraživati i iskorištavati Andrija Linardić, skromni bačvar i samouki botaničar iz sela Grmov, nastanjen u Martinšćici. Nastavljajući njegovu stoljetnu tradiciju branja i prerade ljekovitog bilja, obitelj Kučić u svojoj destileriji danas prerađuje desetak vrsta ljekovitog bilja u eterična ulja i hidrolate čija je vrhunska kvaliteta prepoznata u cijelom svijetu.
Za posjet destileriji obratite se na mail magriz.cres@gmail.com ili na broj telefona 098 715 856.

Lokacija: u selu Martinšćica
Dionica staze: 5 Valun – Martinšćica

POLJOPRIVREDNA ZADRUGA CRES

Zadružna uljara nudi vođenu degustaciju maslinovog ulja

Prirodna amfiteatralna udolina uokolo grada Cresa ispunjena je golemim prostranstvima maslina koje su stoljećima sadili vrijedni creski težaci na terasama omeđenim kilometrima suhozida. Danas se maslinici na terasama koje se spuštaju niz padine oko grada čine jedinstveni pejzaž. U ovakvim skromnim uvjetima vrlo plitkih tala može se uzgajati samo autohtona sorta maslina (Simjaca) koja danas čini 80 % stabala. U 2015. godini EU je priznala posebnost otočnog maslinovog ulja i registrirala je zaštićenu oznaku izvornosti Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres. Poljoprivredna zadruga Cres okuplja više od 50 zadrugara koji proizvode maslinovo ulje. Posjetiteljima se tijekom ljetnih u prostoru uljare nudi vođena degustacija ulja uz upoznavanje s tradicijom proizvodnje maslinovog ulja kroz projekciju dokumentarnog filma i obilazak uljare.

Lokacija: u gradu Cresu
Dionica staze: 3 Predošćica – Cres